Στις αποθήκες 1,4 εκατ. αντιικά φάρμακα

Στις αποθήκες 1,4 εκατ. αντιικά φάρμακα

Αρ. Πρωτ. 12375/02.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στις αποθήκες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών βρίσκονται μεγάλες ποσότητες αντιικών φαρμάκων, συνολικής αξίας 19 εκατ. ευρώ. Η παραγγελία επαρκεί να καλύψει περίπου το 1/10 του ελληνικού πληθυσμού, εάν νοσήσει στα επόμενα πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, στα ράφια των αποθηκών βρίσκονται περίπου 852.000 Tamiflu  και 563.000 Relenza. Στα νοσοκομεία έχουν διατεθεί 60.000 συσκευασίες Tamiflu και 37.500 Relenza. Η αξία των αποθεμάτων του Tamiflu φτάνει σήμερα περίπου στα 12,78 εκατ. ευρώ, αφού κάθε κουτί κόστισε περίπου 15 ευρώ, ενώ τα αποθέματα του Relenza φτάνουν στα 6,193 εκατ. ευρώ, με την κάθε συσκευασία να αγοράστηκε περίπου 11 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρόλο που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σχετική αύξηση, συνολικά έχουν γίνει περίπου 1 εκατ. δόσεις εμβολίου. Όμως, στις αποθήκες οι ποσότητες των φαρμάκων είναι αρκετά μεγάλες και η διατήρησή τους είναι ένα σοβαρό ζήτημα, δεδομένης της ημερομηνίας λήξης των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να διαχειριστεί τις συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μεγάλος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαχείριση των τεράστιων αποθεμάτων αντιικών φαρμάκων;

Απάντηση Υπουργείου